MIJNVERLEDEN

Artiest(en)
Locatie

Geleen kent een rijk mijnverleden, dat ten grondslag ligt aan de industrie en innovatie die nu in de regio te vinden is. In 1926 werd de Staatsmijn Maurits geopend. Een jaar later werd besloten om een verbindingsweg tussen het centrum, de Staatsmijn, het station en de nieuwe wijk Lindenheuvel te maken.

Veel mijnwerkers kwamen met de trein naar de mijn. Er ontstonden lange files als gevolg van de vele passerende kolentreinen. In de raadsvergadering van 28 augustus 1928 werd een overeenkomst met de Nederlandse Spoorwegen goedgekeurd voor de bouw van een tunnel onder de spoorweg Lutterade.

Eind 1929 werd gestart met de bouw. De opdrachtgever was de NS, de ontwerper was ir. Ankersmit en de uitvoerders de gebroeders Huitzing te Winsum. Op 30 april 1931, de verjaardag van prinses Juliana, werd de tunnel feestelijk geopend. Ter ere hiervan werd toen de nieuwste aanwinst van de gemeente Geleen ‘Julianatunnel’ genoemd.

Bouw van de tunnel
Opening Julianatunnel

Julianatunnel

De tunnel heeft een totale lengte van 75m en is ruim 16 m breed en bestaat uit 3 aparte werken met een tussenruimte voor lichtinval. Het eerste deel is bestemd voor het autoverkeer vanaf station Geleen - Lutterade richting centrum, over het tweede deel loopt de spoorweg Maastricht Randwyck - Roermond en over het derde deel loopt een bedrijfsweg. Deze was vroeger bestemd voor de kolentreinen vanuit Staatsmijn Maurits en later voor ketel- en kunstmestwagens van het SBB en de bedrijfsexpeditie van Chemelot.  

Gemeentelijk monument

De tunnel is door de gemeente Sittard-Geleen als gemeentelijk monument 2883/GM096 aangemerkt. Met de aanleg van de Westelijke Randweg is de tunnel aangepast en gerestaureerd.

Murals

Om de Staatsmijn Maurits te herdenken en een verbinding te leggen naar het heden en de toekomst, zijn 2 muurschilderingen aangebracht op de tunnel. De murals staan in het teken van het lokale mijnverleden en de ontwikkeling naar innovatie en circulariteit. De afbeelding van kunstenaar Erwtje laat een 3D-beeld van een persluchtlocomotief in de Staatmijn Maurits zien. Nash brengt een trotse, huidige generatie in beeld die kijkt naar de toekomst, waar groen en industrie hand in hand gaan.

Stukje achtergrond

Voor deze opdracht zijn vooraf 3 kunstenaars geselecteerd die een schetsontwerp hebben gemaakt. Maar liefst 1388 inwoners en de ledenvan de werkgroep hebben hun stem uitgebracht op verschillende ontwerpen omtrent het mijnverleden en de toekomst van de stad. Kunstenaars Erwtje en Nash kwamenals winnaars uit de bus.

Geleen vertelt

Eerder dit jaar werd een mijnwerkers wandelroute geopend van Visit Sittard-Geleen: ‘Geleen vertelt’. Hier worden de muurschilderingen in opgenomen. Kijk voor meer informatie over de route op www.geleenvertelt.nl.

Initiatiefnemers

Deze murals zijn onderdeel van het project ‘Limburg Murals’, een initiatief van stichting Limburg Straalt dat wordt gesteund door de Provincie Limburg. In Geleen heeft de stichting nauw samenwerking gezocht met de werkgroep mijnverleden Staatsmijn Maurits, Stadslabs Sittard Geleen en de gemeente Sittard-Geleen.

Sponsoren

De realisatie van de murals had niet kunnen plaatsvinden zonder de (lokale) sponsoren en partners:

De hotspots van

Sittard-Geleen

Ontdek meer

andere Murals

HERINNERINGEN MAKEN IN MAASDUINEN

De schets voor de mural 'herinneringen maken in de gemeente Bergen' was gemaakt op basis van een participatiesessie in april en de opening stond gepland voor begin juli 2024.

THUIS

De zesde mural binnen het project Limburg Murals is klaar! Een zijmuur van Theater De Oranjerie in Roermond is een kunstwerk rijker. Kunstenaar Daniël Heynen heeft zich ingezet om hier een typisch historisch icoon te verbeelden: Sint-Christoffel, in Roermond ook wel Sjtuf genoemd.

LÖSSKRACHT

Lösskracht brengt de Limburgse geschiedenis tot leven. Zo kun je ervaren hoe belangrijk de bandkeramische cultuur is geweest voor deze regio. Ruim 5000 jaar v.c. vestigden hier zich de eerste boeren die bekend werden door bandkeramische patronen op aardewerken potten.
"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

"Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat."

Willy Keersemeekers

Maastricht

Wil je iets vragen?

Vraag maar raak

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Onze partners